Átmeneti böjt / Intermittent fasting

Az átmeneti böjtök alapkoncepciója az, hogy egy 24 órás ciklusban vagy egy hetes ciklusban böjtszakaszokat jelölnek ki, amiket egy feltöltési szakasz “eating window”, azaz étkezési ablak követ.

Megközelítéstől függően szigorú vagy engedő a böjtszakasz, és céltól függően tervezett/ajánlott az ételfogyasztás az “ablakban”.

ADF (alternate day fasting) – 36 óra böjt/12 óra töltés az ADF felosztása, amelynek van egy lágyabb verziója, az ún.

Alernate-day Diet. Az étkezési ablakaok és szünetek felosztása itt egészen egszerűn annyit jelent, hogy minden másnap eszünk. Korlátozás nélkül, bármit. Tehát pl.hétfőn a 12 órás ablakban mondjuk reggel 8-tól este 8-ig evés, aztán a éjszaka, kedden napközben és a következő éjszaka pedig ismét böjt. Aztán kedd reggel 8-tól ismét evés. A könyv korrekt információkat tartalmaz, talán csak a “turn on your skinny gene” alcímnél van olyan érzése az embernek, hogy elgurult a marketinges tolla.

The fast-5 Diet – 19 óra böjt/5óra töltés – akinek alapvető ismeretei vannak arról, hogy hogyan is működik zsírlebontás mechanizmusa, annak nem jelent áttörést a könyv; de aki azt hiszi, hogy a hasizomgyakorlatok fogyasztják a pocakot, annak ajánlott fellapozni. A könyv anyaga egyébként pdf formában ingyenesen letölthető a Fast 5 honlapján: www.fas-5.com

The warrior diet – 20 óra böjt/4 óra töltés – ez a könyv előnyben részesíti a régi korok harcosainak misztikumát, vélt vagy valós étkezési szokásait mint az élettani tényeket. Sokkal több a “machismo” mint a táplálkozástudományi, biológiai magyarázat a könyvben, igaz, az összes többi közül ez követeli meg a legkevésbé szigorú böjtöt, hiszen a harcos útközben gyümölcsöket, bogyókat találhat, azokat el is fogyaszhatja. Hazaérkezés után pedig alaposan megrakja a hasát.

Eat stop eat – 24 óra böjt/ 1x,2x hetente – ez a könyv adja a legszélesebb körű leírást a megszakított böjt hatásmechanizmusáról, a böjtölés fiziológiájáról. Több mint ajánlott azoknak, akik szeretnének elmélyülni a kérdésben, fogyni szeretnének. Az eat stop eat rengeteg követőt tudhat maga mögött, rengeteg sikersztori látott napvilágot a piacra kerülése óta.

Leangains – 16 óra böjt, 8 óra töltés – A leangains fitnesz őrülteknek, sportolóknak és erőfejlesztésben utazóknak ad mankót. A böjt ebben az esetben a legszigorúbb, az étkezések pedig az edzések köré szerveződnek attól függően, hogy pre-vagy post workout időszakban van épp az ember.

Azoknak, akiknek a fogyás mellett az a céljuk, hogy minél több izmot tartsanak meg, azoknak nemcsak megvalósul a céljuk, de kellő fegyelem mellett azt is tapasztalhatják, hogy aktívabban reagálnak az izmaik a munkára. Könyv még nem született, de kiváló szakmai érvek olvashatók a téma főoldalán: www.leangains.com

Általában elmondható, hogy az “intemittentfasting” hatékonyabb a fogyás terén, mint a napközbeni, minden étkezésre kiterjedő kalóriamegvonás. De nem csak a zsírégetést segíti jobban, hanem az izomszövet megtartásban is jobb alternatíva mint az általános kalóriamegvonás, az ugyanis többet pusztít el az izomszövetből, mint az IF.

Akit a tudományos háttér is érdekel, nézzen körül itt: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21410865?dopt=Abstract