Lokális fogyás

Sokan kérdezitek, hogy hogyan lehetne lokálisan fogyasztani, azaz levenni a felesleget combról, derékról, hasról…vagy éppen onnan, ahol van.

Elárulom: sehogy. Lokális fogyás ugyanis nincs. Ilyenkor mindig úgy érzem magam, mint a rossz hír hozója, de ez az egyik legnagyobb tévhit, ami a fitnesztermekben kering.

Sokan meg vannak győződve arról, hogy ha hasra dolgoznak, akkor lemegy a felesleg hasukról; ha a combjukat edzik, akkor lemegy a felesleg a combról. Ez azonban nem így van, vagyis nagyon kis mértékben van így.

Na akkor most lehet vagy nem lehet?

Bontsuk szét a dolgokat: a felesleg lerakódása kedvezőtlen energetikai egyensúlyból adódik: többet fogyasztunk mint amennyit elégetünk. (Ráadásul rosszabb minőségűt fogyasztunk mindenből, mint amit a szervezet feldolgozni tud.)

A többlet zsírraktárakban rakódik le. Ezek a zsírraktárak értelemszerűen olyan helyeken vannak, ahol a legkevésbé zavarja a tulajdonost a mozgásban a zsírpárna. Nyilván nem a tenyerünkön jelenik meg 10 kiló felesleg, hiszen nem tudnánk fogni a kezünkkel, hanem szépen elosztva a testen: főleg derékon, hason, ahol a legkevésbé van útban.

Az, hogy a TE szervezeted hová szeret raktározni, az már teljesen egyéni. Az azonban mindenkire vonatkozik, hogy ha le akarod dolgozni a hurkákat, akkor többet kell felhasználnod mint amennyit beviszel.

Az energia elégetése az izmokban zajlik!

Minél nagyobb izomcsoportokat dolgoztatsz meg, annál nagyobb mennyiségű fölös energiát égetsz el. Mit gondolsz, mi hatékonyabb energiaégetés szempontjából: lábközelítő gépen összhúzásokat csinálni vagy szabad súllyal guggolásokat? Az utóbbi ca. 10-szer annyi energiát fogyaszt…

(Férfiaknál még az időfaktor is bejátszik, mert kellő intenzitás mellett megnő a tesztoszteron kibocsátás, ami a sovány izomtömeg építéséért, és a zsír ellen dolgozik. Minél rövidebb idő alatt minél több izmot aktíválsz, annál nagyobb mértékű a tesztoszteron kibocsátás és az energiafelhasználás is. Az előbbinek a kedvesed, az utóbbinak a derékvonalad látja hasznát…)

Nem érdemes tehát izolációs gyakorlatokat csinálni, pl. combközelítővel dolgozni?

De érdemes, csak tartsd szem előtt, hogy azzal a gyakorlattal az adott IZMOT formálod és edzed, a rajta lévő zsírt nem igazán bántod.

Minden izolációs gyakorlattal az adott izomcsoportot formálod, amivel kiemelheted, feszesítheted vagy hangsúlyosabbá teheted, de az általános fogyáshoz több kell.

SOK energiát kell elégetned!

Ezért tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy az edzésed legalább 70%-a alapgyakorlatokból álljon, ami zabálja az energiákat, és csak max. 30% legyen izoláció, azaz finomítás.

A kulcsszó tehát: nagy izomcsoportok, sok ismétlés.

Fárasztó?

Nagyon. De ha változást akarsz…